В него няма тестени, сиропирани и пържени храни
Снимка: Guliver / iStock
Нов сборник с рецепти за хранене в детските градини са подготовили експерти от Националния център по обществено здраве и анализи. Това съобщава Мениджър нюз, като се позовава на БНТ.
От менюто на децата са изключени тортите, сиропираните десерти и пържените храни. За сметка на това ще има повече зърнени храни и пресни плодове и зеленчуци.
Доброволци от Фондация "За храната" са прегледали менютата на различни детски градини. На практика в момента се оказва, че сутрин и следобед децата консумират тестени храни, които са със съдържание на бяло брашно. А всъщност пълнозърнест хляб им дават два пъти в седмицата в много от случаите, коментира Наталия Александрова от фондацията, чиито представители искат в менюто на децата да има повече пресни плодове, зеленчуци и зърнени храни, по-малко захар и тестени изделия.
Използването на колбаси е ограничено, а месото трябва да бъде без кост и мазнини, смятат още експертите. Пилешкото например трябва да бъде без кожа.
Новите рецепти дават възможност и за приготвяне на сезонни менюта.
До дни сборникът трябва да бъде внесен за одобрение в Министеството на здравеопазването. Очаква се да влезе в сила през есента.
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари